Mielenmaisema palmun katveessa

Sunnuntai-iltana, liian myöhään soi puhelin. Näytössä palaa valo, mutta ei mitään tunnistetietoja. Tunnen itse hölmöksi vastatessani puhelimeen, jonka epäilen vain seonneen lopullisesti. Kuulen tutun äänen ja hämmenystä aiheuttaneet palaset asettuvat paikoilleen. Isä on päässyt paratiisiinsa. Vain kuuden kilon reppu, kuusi viikkoa aikaa ja päämääränä kadonnut horisontti. Isän äänenpainoista voi kuulla Karibianmeren väsymättömien maininkien huokauset sekä hyväilevän tuulen, joka keinuttaa hänen riippumattoaan.

Onneksi elämä jatkuu, silloinkin, kun luulee sen pysähtyvän. Muutama vuosi sitten jouduin kasvotusten rajallisuuteni kanssa. Minusta, isäni lapsena, ei ollut enää tukemaan isääni. En vain pystynyt enempään. Noina vaikeina kuukausina oli mahdoton edes kuvitella suloisia meren huokauksia tai tuulen kuisketta hänen äänessään. Valo tunnelin päässä oli tuolloin vain aavistuksen omainen kajo. Kuin varkain se on tässä voimistunut, olenhan minä sen huomannut jo matkalla, mutta nyt se hehkuu kuin laskemassa oleva Karibian aurinko! Isäni on jälleen oma hullunkurinen ja mahdoton itsensä, mieli täynnä uusia löytöretkiä ja valloitettavia paikkoja.

Edellinen Cousteau jäi vuosi sitten Keski-Amerikan ”julmaan viidakkoon”. Sitkeästi tämä neuloja uskoo puuvillapipon pelastavaan voimaan, jopa tropiikissa. Isän joulupakettiin kääriytyi siis uusi, napakampi Cousteau- pipo. Käytin tavallista pienempiä puikkoja (3 1/2 mm) sekä kierrettyjä, oikeita silmukoita. Kuten kuvastakin näkyy, tämä edeltäjiään jäykempi pipo tahtoo pattiutua. Sekös neulojaa harmitti. Mutta isälle patti olikin mieluinen ja pattipäänä isäni siis on joulusta asti kulkenut. Ilokseni pipo läpäisi hurjan karsinnan ja lunasti 92 grammaisen paikkansa noissa kuudessa kokonaiskilossa, jotka tämä väsymätön kansankeskuuteen hakeutuva seikkailija kelpuutti mukaansa matkalle nuoruutensa maisemiiin.

(Jacques Cousteau- pipon ohje)

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Mielenmaisema palmun katveessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s