Isokäsi- huopakäsineiden ohje

Minusta yhdessä tekeminen ja asioiden jakaminen on mukavaa. Niinpä tekemäni käsityömallit ovat vapaasti käytettävissä ja luotan siihen, ettei niitä käytetä kaupallisiin tarkoituksiin. Mukavaa tietysti on jos jaat oman versiosi ja kokemuksiasi ohjeistani vaikkapa kommentoimalla tai sähköpostitse.

Koko: nainen-mies

Lanka: Novita Huopanen 150 g.

Puikot: nro 8

Muuta: Muutama hakaneula peukaloa varten.

Vasen käsine

Luo 40-44 s. Jaa silmukat neljälle puikolle 10-11 s. kullekin. Neulo alkuun 1 krs. nurin. Jatka sileänä neuleena. Kun työn korkeus on 9-10 cm, aloita peukalokiila. Peukalokiila (vasen lapanen), neulo viimeksi 1. puikon s:t. Neulo sitten 2. puikon s:illa oikein kunnes puikon lopussa on 4 s, tee lisäys (= neulo kahden silmukan välinen lankalenkki kiertäen oikein), neulo 2 s oikein, tee lisäys ja neulo 2 s oikein. Jatka sileää  neuletta. Toista kiilan lisäykset joka 3. krs vielä 5-6 kertaa. Kun lisäykset on tehty, neulo 1 krs ja seuraavaa kerrosta kiilan alkuun. Siirrä kiilan 14-16 silmukkaa kahdelle hakaneulalle odottamaan. Luo kiilan kohdalle 2 uutta silmukkaa. Jatka sileää neuletta. Kun työn korkeus on 20-22 cm peukalosta mitattuna, aloita nauhakavennukset. Neulo 1. sekä 3. puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus (=nosta 1 neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo 2. ja 4. puikon lopussa 2 s oikein yhteen sekä 1 oikein. Kavennusten väliin tulee aina kaksi silmukkaa. Tee kavennukset joka kerroksella, kunnes jäljellä on 8 s. katkaise lanka ja pujota se loppujen silmukoiden läpi. Päättele hyvin.

Oikea käsine

Neulo vasemman peilikuvaksi. Peukalokiila tehdään 2 s:n päähän 3. puikon alusta.

Peukalo

Ota hakaneuloilla odottavat s:t työhön. Poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 4 s. Jaa 18-20 s kolmelle puikolle. Neulo 1 krs sileää, neulo peukalon juuressa 2 oikein yhteen, neulo 2 s, 2 oikein yhteen. Neulo sileää kunnes peukalon korkeus on 11-13 cm. Katkaise lanka, vedä lanka silmukoiden läpi, kiristä ja päättele hyvin.

Viimeistely

Päättele langat. Harsi muovipussit käsineiden sisälle. Tämä tehdään erityisesti peukalon umpeen huopumisen välttämiseksi. On siis hyvä tarkistaa, että muovipussi on tukevasti kiinni aivan kärjessä asti.

Huovutus

Neule huopuu n. 40 %. Löysempi käsiala huopuu enemmän kuin tiukka. 40°:n pesuohjelma, 1300 kierroksen linkous, 20-30 ml nestemäistä pesuainetta, riippuen huovutettavien käsineiden määrästä. Pesukoneeseen on hyvä laittaa lisäksi pyyhe tai lakana, tasaisemman huopumistuloksen aikaansaamiseksi. Huomioithan kuitenkin, että muusta pyykistä irtoaa nukkaa, joka saattaa kiusallisesti näkyä huopakäsineiden pinnassa ja toisaalta huopuvasta villasta irtoaa villahaituvia, jotka siirtyvät pyyhkeellä kuivattaessa pyyhkeestä iholle.

Märkäviimeistely

Ei pidä pelastyä pesukoneesta löytyviä villamörveloitä! Pura muovikassit käsineiden sisältä. Käännä käsineet nurinpäin. Pinta on todennäköisesti paljon suloisempi ns. nurjalta puolelta. Alkaa vaihe, joka vaatii raakaa voimaa. Muovaile käsineet halutun muotoisiksi, armoa tuntematta. Venytä, vanuta, riuhdo ja kisko. Tee tämä pareille rinnakain, jotta parista tulee mahdollisimman symmetrinen. Huopaa voi märkänä muotoilla, kuin muovailuvahaa tai savea. Istuta käsine omistajan käteen mikäli mahdollista. Kuivata väljässä, ilmavassa tilassa. Käsineet saattavat kuivua jopa vuorokauden.

Pienemmäksi käsineitä ei voi muotoilla, mutta venyttämällä pituus ja leveyssuunnassa kokoa pystyy kasvattamaan mukavasti. Käsineitä voi kutistaa entisestään huovuttamalla käsineet 60°:n lämpötilassa, pesukoneessa. Älä unohda harsia muovipusseja umpihuopumisen estämiseksi. Suhtaudu tämän jälkeenkin muotoiluun antaumuksella ja pitkämielisesti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s