Kiitos vielä kaikesta

Mikä lopulta sai minut ryhtymään tähän suureen urakkaan? Pikkusisko, luulen. Ihana, pieni siskoni. Ja nostalgia. Omat vanhat tanssit ovat jo tukevasti jääneet viime vuosikymmenelle.  Ihana muisto, joka punoutui muistojen ketjuun. Tanssin nimittäin puvussa, jossa Mummi tanssi Ukin insinööritanssiaiset lähes 50 vuotta aikaisemmin.

Itkettihän se, kun purettiin ja ommeltiin ja purettiin. Aluksi työväenopiston kurssi  vaikutti lupaavalta ja opin kaavoittamaan juhlapuvun mittojen mukaan. Kurssi muutti  luonnettaan, kun opettajan ystävättäret ilmaantuivat kurssille lähempänä  sen  puoliväliä  ja ope keskittyi heidän opastamiseen. Hakeudun opettajan silmien alle juuri virheiden  välttämiseksi, joita kuitenkin sitten tuli opettajan suunnattua päähuomionsa ystävättäriinsä.

Onneksi minulla oli jonkilainen käsitys monesta asiasta jo ennen työhön ryhtymistä ja ikänsä ”naisten käsitöiltä” välttänyt sisarenikin osoittautui hyväksi  apukäsipariksi sekä seuraneidiksi. Ja olihan se mukavaa, että meillä oli yhteinen  projekti. Mikä parasta;  todellinen prinsessaprojekti. Kumpi nyt sitten oli ensin? Tiedä  häntä, mutta elän tällä hetkellä vahvasti prisessajuttuhin mieltymisen kautta. Krääsää en ole kyllä kotiin kantanut, mutta tuskarteluissani vaikutteita on selvästi havaittavissa. Tämä projekti paisui matkalla myös asusteisiin sekä erään toisen puvun tuunaamiseen ja lyhentämiseen. ”Sisko, tää on ihana!” Riitti pyyhkimään kaikki tuskan ja epätoivon kyyneleet. Se lähti tuosta yläkulman kuvasta ja siitä tuli upea tanssiaispuku, jota tekijäkin oppi rakastamaan ongelmapaikoista välittämättä. Puku on kaksiosainen, morsiussatiinia, organzaa ja harmaata pitsiä. Hameen organza on koristeltu kirkkailla kristalleilla. Suuri käsityölehti kutsui tuota hameen laskostustapaa nypytykseksi. Me totesimme sen olevan vallankumouksellinen metodi. Se sai aikaan todellisen kohotuksen suoraan Aurinkokuninkaan hoviin. Nypyt toivat tervetullutta runsautta ja Neuloja säästyi helman päärmäämiseltä.

Little Sister's Ball Necklace Detail 1 by Typy

Little Sister's Ball Necklace Detail 2 by Typy

Ei isosiskolla ollut sydäntä kieltäytyä, eikä sen paremmin syytäkään, kun apua pyydettiin valmispuvun lyhentämiseen. Päädyimme laskostamaan myös tämän puvun organzahelmaa, mutta paljon klassisempaan tapaan. Ihmeellinen taika noissa tanssiaisvaatteissa piilee. Ne tekevät tavallisesta arjesta, siinä elävistä ihmisistä sekä niin arkisesta paikasta kuin koulusta, juhlavan paikan. Pienen koulun lämpöinen ja iloinen tunnelma liveorkestereineen toimi näyttämönä mainiosti onnistuneelle ja hilpeälle tanssi-illalle. Siellä sitä kaiken päätteeksi tanssittiin koko perheen voimalla.

Kuluneiden kuukausien aikana Neuloja oppi monenlaista korsettien tekemisestä ja olihan tuo elämäni ensimmäinen korsetti jo aivan nimensä mukainen asuste, jonka sovittamismuutokset teen kyllä seuraavalla kerralla toisin. Hallitummin. Ope vaan otti silmämääräisesti sisään ja se tekikin korsetin symmetrisenä pitämisen aika haastelliseksi. Koristenyöri vaihdettiin. Ensimmäinen yritys oli pyöreää, helposti kierteiltään purkautuvaa, harmaata nyöriä. Se ei oikein asettunut kokonaisuuteen missään vaiheessa. Vierastin satiininauha-ajatusta alkuun kovasti, mutta ohut satiininauha osoittautui erittäin onnistuneeksi vaihtoehdoksi.

Parasta kuitenkin oli tanssin pyörteistä tullut viesti: ”Kiitos vielä kaikesta!”

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Kiitos vielä kaikesta

Kommentointi on suljettu.