Sukkahimo – Craving of Socks

Saatan istua viattoman tietämättömään nojatuolissa ja nauttia olemisen sietämättömästä keveydestä. Viimeisin neule on päättelyä vaille valmis. Mielessä risteilevät kaikki valmistuneen neuleen avaamat mahdollisuudet. Meneillään saattaa olla myös tukkeuma. Vaiheessa olevan neuleet eivät edisty. Mihinkään ei huvita tarttua. Silloin se näkee tilaisuutensa tulleen ja iskee väkevän hyökyaallon tavoin takavasemmalta. Väistämätön sukkahimo.

On saatava luoda eebenpuupuikolle, raitalanka silmukat ja nitkuttaa. Siinä huumassa ei paljon mietitä, josko olisi aika kehittää neuletaitoja ja kokeilla jotakin uutta. Sukassa on kärki ennen kuin huomaankaan ja yleensä tajuan tapahtuneen vasta ensimmäisen kantapään kohdalla. Edessä on tuskaisia hetkiä, jos kantapäähän sopivaa lankaa ei ole varastossa. Muutaman raitakerän varasto on. Sitä täydennetään sitä mukaa, kun kerät vajuvat. Sen verran neuloja on himostaan oppinut.

Himon kaava on aina sama. Samat puikot, raitalanka, raivokasta neulontaa kärjestä alkaen, tiimalasikantapää, joustevarsi (kierretyillä oikeilla silmukoilla), pituus määräytyy lanka vaa’an mukaan. Kun puolet mallikerroista on neulottu, on aika päätellä. Sekaan muutamia langankiertoja, ettei sukan suusta tule liian tiukka. Ja sitten toinen sukka samalla kaavalla. Himosukat valmistuvat yleensä muutamassa päivässä.

Sukkahimo on pysynyt ennallan tai, jos mahdollista, voimistunut kuluneen puolen vuoden aikana. Ystävä, joka on lunastanut paikkansa hovivalokuvaajana, täytti pyöreitä vuosia keväällä. Hän oli siis oivallinen himosukka kohde. Hän on saanut minulta aikaisemmin sormikkaat. Hän lukeutuu tämän neulojan suosikkiuhreihin. Hän ilahtuu ylläreistäni aina niin vilpittömästi.

Olimme kyläilemässä ystäviemme luona. Ihana kesäilta sinänsä loi suloiset puitteet kyläilylle, mutta aivan ”Neljän tähden illallisen” tapaan paikalle lyllersi valloittava ohjelma numero. Tämä siili halusi ehdottomasti osallistua illallisellemme ja tehdä lähempää tuttavuutta. Oli siinä myös lissiluteen vikaa siinä määrin, että se melkein törmäsi linssiin. Jälleen kerran saattoi todeta luonnon ylivertaisuuden elämysten tarjoajana.

IN ENGLISH

Believe it or not, but for me it is big fat craving to knit socks. It appears out of nowhere and it’s impossible to avoid. I’ve learnt. I have few units’ stash of stripe yarn just in case it hits. This craving has always the same pattern. Eben wood needles, stripe yarn, starting from the toe, hour glass heel, then ribbing, as long as only half of the yarn is left. Then same thing all over again for the pair.

When the craving hits, I don’t have time to think of new techniques or patterns. I just knit and few days later that craving is full filled and socks are finished.

These particular socks were made for a friend who has become THE photographer for me. Last time we were having dinner at their garden, very friendly hedgehog came around. It wanted really to participate in dinner party. This time we were lucky and we had cameras ready. It was such a lens lover too. It almost bumped into the lens. I hope people are not using it’s friendliness the wrong way and it can live it’s hedgehog life in peace.

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Sukkahimo – Craving of Socks

  1. Kudotaanko sukka kärjestä varteen? En ole koskaan kuullutkaan, mielenkiintoista!
    En juuri kudo, mutta virkkaan ohuehkolla langalla liinoja ym. Välillä virkkasin paljon, sitten lakkasin melkoiseksi ajaksi, nyt taas virkkaan. Askartelen myös.
    Mielentila vaikuttaa paljon kaikkeen tekemiseen, ainakin minulla. Väkisin tekeminen ei mielestäni tee hyvää. Menee kaikki nautinto käsin tekemisestä pitkäksi aikaa. Käsintekeminen on hermolepoa, siitä tulee nauttia.

    • Sukan neulomiskonsteja taitaa olla lähes yhtä paljon kuin sukan neulojiakin. Viime aikoina olen pääsääntöisesti neulonut sukat kärjestä alkaen. Siten langankulutusta on helppo hallita. Ei täälläkään mitään väkisin tehdä. Hyvällä sykkeellä ja ilon kautta 🙂

  2. Joskus se iskee minuunkin, sukkaneuloosi. Yleensä kesäisin jolloin kädet kaipaavat jotakin pientä neulomista. Minusta langan sävyt ja tuntu tuovat heti mieleen henkilön kenelle ne teen. Tuntuu kivalle, jos saaja ilahtuu aidosti!
    Siili on suloinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s